Hagyományos szilvás gombóc


Kategória:
Tésztafélék, Lángosok, fánkok

Létrehozva:
2020-06-09 21:16:05

Recept írója:
Márton Ilona


Hagyományos szilvás gombóc

Szilvás gombóc hagyományosan, krumplis tésztából

Szilvás gombóc

Hozzávalók:

1 kg krumpli

30-35 dkg liszt

1 tojás

diónyi sertészsír

1 csapott kávéskanál só

szilva

fahéj

kockacukor

vaj / elhagyható/

zsemlemorzsa

Elkészítés:

A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd a héját lehúzva krumplinyomón áttörjük.

Amikor teljesen kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a zsiradékot, megsózzuk.

Jól gyúrható tészát készítünk, ha nagyon lágy, kevés lisztet tehetünk még hozzá. 

A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk és derelyemetszővel akkora négyzetekre vágjuk, hogy a szilvát bele tudjuk göngyölni.

 A szilvákat megmossuk, ha nagyobbak, félbevágjuk.

A szilvák belsejét meghintjük egy kevés fahéjjal, és mindegyikbe teszünk 1 kisebb kockacukrot. 

Mindegyik négyzetre vágott tésztára teszünk egy cukros, fahéjas szilvát.

Gombóccá formázzuk, és bő, sós vízben (kb. 6 liter) addig főzzük őket, amíg a víz felszínére jönnek (fontos, hogy már forrásban lévő vízbe tegyük a gombócokat, mert lehűtik a vizet).

A zsemlemorzsát vajon megpirítjuk. /Én mindig szárazon, zsíradék nélkül pirítom a zsemlemorzsát, érdemes kipróbálni./

A kifőtt, lecsepegtetett gombócokat megforgatjuk a zsemlemorzsában.

Tányérra tesszük és  megszórjuk porcukorral.