Kategória:
Tésztafélék, Lángosok, fánkok

Létrehozva:
2020-06-22 17:05:04

Recept írója:
Orbán Anita


Lángos

krumplis lángos, ugyon olyan finom, mint a piaci lángos...

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1 kocka élesztő
  • 2 e.k. só
  • kevés cukor az élesztőhöz
  • 1/2 dl. olaj
  • 6 dl. langyos víz
  • 2-3 közepes főtt krumpli burgonya nyomón áttörve

 

Ahogyan készül:

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, egy másik tálban a vizet, olajat cukrot, élesztőt elkeverjük hogy sima elegyet kapjunk, és a liszthez adjuk. Beletesszük az áttört krumplit is és jól kidagasztjuk, lefedve huzatmentes, langyos helyen kb 35 percig kelesztjük. ha megkelt, olajos kézzel és olajozott deszkán dolgozunk  a tésztával. kb. 13-14 darab lapostányér méretű lesz, ennyi fele osztjuk a tésztát kis cipókat formálunk belőlük egymástól kissé távol tegyük le, mert még kelni fognak. Forró olajban sütjük, aki gyakorlottabb az felemelve is széthuzigálhatja a megfelelő nagyságúra mielőtt az olajba tenné, de akár az asztalon is lehet csak arra kell ügyelni hogy maradjon vastagabb kicsit a pereme. mindkét oldalát aranybarnára sütjük, feltétnek mehet bármi rá ki hogy szereti. Szoktam töltve is csinálni akkor vékonyabbra huzogatom ki a tésztát és sonkával,sajttal,gombakrémmel, virslivel töltöm.mindíg nagy siker. Ha egyszerre soknak tünne ez a mennyiség akkor sincs gond, kiolajozott nejlonban hűtőben tárolva egy hétig bármikor süthetünk belőle.